07.09.13

CHRISTINA LAUREN. Božský bastard

Božský bastard #1

    V dnešní době jsou erotické romány velmi populární, jejich čtení už není nic neobvyklého. Už se za to nikdo nemusí stydět, protože je to in!
    Božský bastard má kladné ohlasy, ale i záporné, je mu vytýkán nedostatek děje. Díky tomu vznikají různé výměny názorů na téma Musí mít erotický román děj? Podle mě by měl mít nějaký děj, protože je to "román". A "erotický" jen říká, na co je zaměřen. V literatuře jste se také učili, že je román psychologický a společenský - a mají děj! Záleží jen na čtenářích, jestli se jim erotický román bez děje bude líbit. 

    Božský bastard má děj velmi jednoduchý, nepřekombinovaný. Takový typicky hárlekýnkovský. (Takže je asi jasné, jak to skončí. Všichni umřou, Dave.)
    Chloe je stážistka ve firmě Ryanových. Během této práce ještě studuje, aby získala titul a mohla si zaměstnání vybírat. Dneska si můžeme při velkém štěstí vybrat, do jaké firmy půjdeme uklízet. Chloe je pracovitá, šikovná, inteligentní, krásná a neuvěřitelně sexy. Pro chlapy. Možná i pro ženy.
    Bennett Ryan je její nadřízený. Možná bych mohla i říct - její nadržený. Samozřejmě je také šikovný, pracovitý, inteligentní, krásný a neuvěřitelně sexy. A dělá Chloe trochu ze života peklo - je protivný a arogantní. Naštěstí není Chloe naivní husička a nenechá si vše líbit a drze mu vše vrací.
    V den, kdy se Chloe o hodinu zpozdí, začne mezí ní a Bennettem čistě sexuální vztah plný hádek a sprotých slov. Nezničí si Chloe kariéru? Mohou spolu fungovat jako přátelé? Nebo i jako něco víc?

    Božský bastard je vyprávěn v ich-formě jak Chloe, tak i Bennettem. Sice tento způsob vyprávění není dnes už nijak originální, ale já osobně jsem za něj ráda. Nemusím být v hlavně jen jedné postavy a vím, co si každý z hlavních hrdinů myslí, takže jsem zcela v obraze.
    Kapitoly s jejich vyprávěním se střídají, naštěstí se scény neopakují - nedíváme se na jednu scénu dvěma pohledy. Čas vypravěčů se tedy nepřekrývá. 
     V každé kapitole je sex, nebo se k sexu pomalu blíží. Sexuální scény jsou docela dost detailní. A dokonce se můžete setkat se slovem penis, v některých knihách takové slovo nenajdete.
    Kromě erotických scén a penisů, vlastně jen jednoho, je v knize mnoho vulgarismů a expresivních vyjádření. Romantickou knihu plnou něhy a milých slov opravdu nečekejte. Jde jen o sex a orgasmus bez servítků.

    Nečekala jsem, že by se mi Božský bastard líbil. Začala jsem ho číst večer a ráno jsem dočítala posledních pár kapitol. Děje sice není moc, ale ani jsem ho nečekala - byla jsem varována recenzemi. Božský bastard je vtipná kniha, pokud nečekáte extra intelektuální humor. Bylo zde i hodně mé oblíbené ironie. Myslím, že se autorky musely dost bavit, když knihu psaly. 

    Krátká, čtivá kniha plná sexu a ironie - to je Božský bastard. Bude se vám líbit, pokud vám nevadí literární pohlavní styk, vulgarismy a nekomplikovaný děj. 
    Byla jsem velmi unavená, když jsem si vzala na čtení Božského bastarda, dokonale mi sedl do nálady - nemusela jsem myslet. Dávám tři hvězdičky, i když si to objektivně vůbec nezaslouží. Ale tuto literaturu stejně objektivně hodnotit nelze.

    Menší doporučení: Od Božského bastarda raději nic neočekávejte, začněte to číst s tím, že to bude tak na jednu hvězdičku, buď se vám to potvrdí, nebo budete mile překvapeni.

2 komentáře:

  1. Mě se tahle knížka hrozně líbila. Myslím, že sem jí dala dokonce 5 hvězdiček. I když je to totiž erotický román, podle mě si je zaslouží. Knihu jsem měla přečtenou za cca. 4 hodiny a nemohla jsem se od ní doslova odtrhnout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také si myslím, že to bylo prima čtení. Pět hvězdiček si to podle mě nezaslouží, ale každá máme jinak nastavené hodnocení. :)

      Vymazat