17.05.13

MICHAEL GRANT. Výzva

    V poslední době vysoce hodnotím knihy pro děti. Percy Jackson a Jak vycičit draka se mi moc líbí. Je to vtipné a i akční. Když nakladatelství Fragment vydalo Super 12 od Michaela Granta, který je u nás znám hlavně díky jeho knize BZRK, neváhala jsem.

    Výzva je příběhem o dvanáctiletém chlapci Mackovi, který trpí velkým množstvím fóbií. Hned na začátku knihy nás autor s různými druhy fóbií seznámí a rozšíří nám obzory i jejich odbornými názvy. Které si už samozřejmě nepamatuji, ale mladší generace bude mít jistě lepší paměť než já stárá, že.  Při jednom školním šikany plném incidentu Mack zachrání život Stefanovi, vůdci šikanujících. O pár dní později se těmto chlapcům zjeví starý, ošklivý a smradlavý pán Grimluk, jenž je bývalým členem Super 12, o jejíž existenci chce říct Mackovi, protože on je členem Super 12 nové generace. Mack u sebe doma objeví Golema, který ho má nahradit, jelikož Mack bude muset cestovat všude po světě, aby nalezl zbývalé členy Super 12. Mack je sice nedůvěřivý, ale když je na něho spáchán, naštěstí nepodařený, atentát, začne věřit. Se Stefanem, který mu slíbil, že ho bude chránit, se vydají na první cestu. 
     Druhá dějová linie je o Grimlukovi. Odehrává se mnoho let v minulosti. Vypráví o složení první Super 12 a bitvě s Bledou královnou, která je hlavní záporák příběhu.

    Postava Macka mi trochu připomíná Percyho Jacksona - také nevěděl, že je něčím speciálním. Mack je zajímavý tím, že se jako hrdina necítí, panikaří a takřka všeho se bojí. Jen ne toho, čeho by se opravdu bát měl. Je to takový hrdina, který dostane přes čumák, protože není úžasný, jak bývají typičtí superhrdinové. 

    Příběh je vyprávěn er-formou vševědoucím vypravěčem. Tento vypravěč má při vyprávění velmi vtipné poznámky, které jistě pobaví i dospělé čtenáře. Překlad: Já jsem se bavila hodně.
    Dvě linie příběhu se dají od sebe odlišit snadno, jelikož je Grimlukova linie označena jako Před velmi, velmi dlouhou dobou... Samozřejmě se hned pozná již podle obsahu, komu je dotyčná linie věnována. Opravdu nechci nikoho podceňovat. 
    Vyprávění je doplněno i o poznámky z Golemova deníku, který píše pro Macka, aby věděl, co se dělo u něho doma, když byl na cestách. Tyto deníkové zápisy jsou krátké, každopádně i velmi vtipné. Přeci jen Golem není zvyklý žít v našem světě.

    Děj Výzvy není moc rozvitý. Je velmi jednoduchý. Moc se toho nepřihodí. Ale akce je zde dostatek - když vezmu v potaz počet stran (174). 
     Bitva v Grimlukově linii je popsána ne naturalisticky, ale relativně reálně. Pro malé děti to naturalistické být může. Umírá se tam ve velkých počtech. Krvácí se tam. Bourají se domy. Mizí vesnice. Pohádka na dobrou noc jako dělaná.

     Výzva je humorná kniha, která nemá typického superhrdinu, což z něho dělá někoho velmi zajímavého. Ačkoli zde není tak propracovaný a složitý děj, akce je zde mnoho, takže se člověk nenudí. Dávám tři hvězdičky a těším se na další díl. Opět se mi potvrzuje, že dětské knihy jsou pro mě zajímavější než knihy pro puberťáky.

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

2 komentáře:

  1. Ja mám tiež rada detské knižky 8) Trochu oddychu od tej romantiky a vážnej lásky, skôr často dobrodružstvá 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. A přijdou mi i mnohem vtipnější a chytřejší. :)

      Vymazat