28.07.12

MICHAEL MOORCOCK. Město šelem

  Město šelem je první částí trilogie Michael Kane. Tato kniha byla vydána v 60. letech, v České republice až na začátku let 90.
  Hlavním hrdinou je Michael Kane, vědec, který se omylem dostal na Rudou planetu - Mars. Kniha začíná prologem, kde se dočteme, jak se "autor" (není to pan Moorcock, ale někdo jiný) dostane k tomuto příběhu. Na dovolené potká pána, Michaela Kanea, se kterým si začne povídat u drinku. Ačkoli byl "autor" varován, že si určitě bude myslet, že se zbláznil a že mu nebude věřit, chtěl znát Kaneúv příběh.
  Michael Kane pracoval na přístroji, který měl teleportovat lidi. Byl jediný, kdo měl odvahu tento přístroj otestovat. Měl se teleportovat do místnosti přes chodbu, bohužel/bohudík se přemístil na samotný Mars do minulosti.
  Tam se hned seznámil se slečnou, vládkyní města (bohužel si už jméno toho Města nepamatuji, celkově si jména z této knihy nepamatuji). Michael se do ní zamiluje, ale zjistí, že je zasnoubena s mužem, kterého ji doporučil její nezvěstný otec. Rozzlobený Michael se jede projet do okolí a uvidí, jak se velké množství modrých Marťanů žene na město. Jede zpět, aby je varoval, cestou však bojuje se dvěma "modráky", jednoho nechá přežít.
     Vrátí se do města a bojuje po jejich boku. Vymyslí plán, že se létajícím strojem dostanou k místu, kde sídlí modrý vůdce. Řidičem, spíše řidičkou, létajícího stroje je princezna. Vůdce zabijí, ale zjistí, že moc důležitý vůdce to není, že je vede někdo úplně jiný. Michael je napadnut větší skupinou modrých a když se nevracel k princezně, šla (hloupá ženská!) za ním a byla unesena. Michael s jejím bratrem se pak snaží princeznu osvobodit.

     Ačkoli jsem tu knihu přečetla za odpoledne, nějak moc ve mně nezanechala. Asi jste to poznali už tím, že si nevybavuji jména postav a míst. Některé části knih jsem četla a myslela jsem při tom na něco úplně jiného. Nedokázala udržet moji pozornost.
    Mé nepozornosti také napomáhalo to, že mi to připomínalo sérii Barsoom od E. R. Burroughse. Možná jste viděli film John Carter, který byl právě natočen podle knihy Princezna z Marsu. Knihu jsem sice ještě nedočetla, ale všimla jsem si jistých podobností. Oba hrdinové se dostali omylem na Mars. Oba hrdinové se zamilovali do princezny. Oba hrdinové bojují po boku princeznina národu. V jedné knize jsou zelení Marťané, v druhé jsou modří. ...

    Musím říct, že jsem byla tímto příběhem trochu zklamaná, ale bylo to psáno relativně pěkným, spisovným jazykem. Byla to však zajímavá exkurze do starých sci-fi příběhů. Ale nedoporučovala bych to lidem, kteří sci-fi moc v lásce nemají.

**


Obrázek byl použit z http://www.cbdb.cz

0 komentářů:

Okomentovat