17.01.16

EMMA CHASE. Zapletený

    Tangled #1

    Že má Zapletený  na Goodreads tak vysoké hodnocení, jsem zjistila, až když jsem si ho dávala do currently-reading poličky. Proč jsem si tuhle knihu půjčila v knihovně, nemám ani moc ponětí. Asi jsem si v tom horkém počasí chtěla přečíst něco odpočinkového. A muže jsem měla na konferenci, tak asi podvědomí řeklo, že to chce nějakou tu písmenkovou erotiku.

    Hlavním hrdinou je frajer, jehož jméno si už nepamatuji. Ale anotace mi napovídá, že se jmenuje Drew. Je sexy, je bohatý, je pracovitý. Je sebevědomý. Je děvkař. Ale na testy chodí každý měsíc. Je zodpovědný. Ženy má jen na sex. Na jeden pohlavní styk, protože víckrát by ho to nebavilo. Jeden sobotní večer v baru potká nádhernou brunetku, která ho odmítne. On na ni pořád myslí a pak je mu v pondělí představena jako jeho nová kolegyně. On po ní pořád touží, ale ví, že není vhodné na pracoviště sex tahat. Jak to Drew vyřeší?

    Zapletený je vyprávěn ich-formou. Sám Drew nám vypráví jeho příběh plný sexu. Chtěla jsem napsat "a pohlavních chorob", ale on kondomy používá, takže docela nuda. Způsob vyprávění mě zaujal. Drew promlouvá ke čtenářům. Abych byla přesná, tak Drew vypráví příběh ženám - říká jim, co muži dělají a nedělají. Několikrát upozorňuje na to, že mu čtenářky budou chtít nějak ublížit. Ale teda nikdy se nestalo, že by mu nějaká čtenářka dala přes hubu, i když by si to zasloužil. Nuda. Dalším znakem vyprávění je, že Drew upozorňuje na detaily způsobem, jako bychom se dívali (možná by bylo lepší "dívaly", ale já nepovažuji za vhodné tuto knihu doporučovat jen jednomu pohlaví, protože diskriminace) na film - "A vidíte, jak se pousmála?" Tato kombinace mi přišla zajímavá.
    Jaký je Drew, jsem už částečně řekla. Drew je vtipný a otevřený, explicitní. Tyto jeho vlastnosti jsou samozřejmě i vlastnostmi knihy. 
    Jeho poznámky týkající se mužů jsou vtipné a místy i trefné. Nejednou jsem se zasmála. A explicitnost se samořejmě týká erotických pasáží, které by mohly být nazvány rovnou pornografickými. 

   Ještě jsem nečetla erotický román z pohledu muže. Mám s tím trochu problém. Zapleteného napsala žena, takže nedokážu posoudit, jestli je ten mužský pohled reálný. Chci vědět, jak muži přemýšlí. Asi jako muži chtějí vědět, jak přemýšlí ženy. Složitě. Takže ano, zasmála jsem se, bavilo mě Drewovo vyprávění, ale nevím, jestli je to uvěřitelné. Asi si to bude muset přečíst nějaký muž, který mi pak řekne, jak moc se to přibližuje reálným mužům.

    Jestli jste si všimli, zatím jsem se nezmínila o té nové kolegyni. Jmenuje se Kate. Je krásná a chytrá a zasnoubená. Pracovitá. A... A má krásné vlasy a Drew by z ní chtěl vyšukat duši. Skoro nepodstatná, kdyby se kolem ní celý příběh netočil. Víc detailů vám o ní nemůžu říct, musíte mít nějaké překvapení.

   Protože to může být asi tak jediné překvapení, jaké v té knize najdete. Jak příběh skončí, je jasné úplně všem. Klišoidní příběh bude mít samozřejmě i klišoidní konec. 
   Zapleteného jsem přečetla během jednoho dne. Bavilo mě to, nemusela jsem u toho přemýšlet. Bavila jsem se. Bohužel ta klišé mi nedovolují jinak a musím dát jen dvě a půl hvězdičky. A druhý díl se odehrává dva roky po Zapleteném a vypráví ho Kate - to bude spousta dramatu!

0 komentářů:

Okomentovat