08.10.15

PATRICK CARMAN. Temné hory

   Elyonova země #1

    Co nejhoršího se může stát recenzentovi? Že si nechá zaslat knihu dle svého výběru a ona ho nebaví a nejde mu ji dočíst. A co se s tím dá dělat? Může se začít skrývat a tvrdit nakladateli, že tu knížku nemá. Napsat recenzi na tu část knihy, kterou přečetl, a zmínit, že ji nedokázal dočíst. Čekat, až se někdy překoná a dočte to.
    Rok a nějaké dny navíc mám doma Temné hory. Pokoušela jsem se to číst třikrát. Poprvé jsem neměla čas to číst, podruhé jsem zvládla přečíst jen to, co jsem přečetla už předtím, ale nebavilo mě to tak moc, že jsem knihu někam založila a nevšímala si jí. Řekla jsem si, že třetí pokus bude už posledním. Zvládla jsem to! A nijak to nebolelo. Vážně ne.

    Děj vám shrnu do pár vět. 
Alexa, hlavní hrdinka, s otcem přijede do města Bridewell. Toto město je obehnáno hradbami a jeho občanům je přísně zakázáno vlastnit dalekohledy, aby se nemohli dívat, co za těmi hradbami je. Jednoho dne se Alexa za hradby dostane. A tím začne její dobrodružství. 

    Příběh je vyprávěn Alexou v ich-formě. 
   Alexe je dvanáct, to je už věk, ve kterém jsou dívky v pubertě. Přemýšlím, co by mohlo být horší, než myšlenky dívky v pubertě? Naštěstí se Alexa nechovala jako puberťačka, která by myslela na oblečení, chlapce a na další dívčí věci. Na to prostě neměla čas. Řešila jen to, co bylo potřeba. Za tohle má Alexa ode mě plus. Další body jsou za její odvahu. Já bych v jejím věku za hradby nešla ani za nic. Mínus má za to, že je důvěřivá a odejde s cizím člověkem či tvorem. Co vás učí rodiče? No ano, nemluv s cizími lidmi. A co udělá Alexa? Mluví s nimi a ještě  s nimi odejde do lesa. Temné hory nebudou vás a ani vaše děti vychovávat. Jak jsou u her nebo filmů různá varování jako třeba "Krvavé" nebo "Sexuální scény", tak tady by mělo být upozornění na obálce "Pozor, hrdinka si bere lízátko od cizích lidí".

    Docela mě mrzí, že se autor už v prvním díle v sérii nerozepsal více o Elyonově zemi. Kdo je Elyon? Jak je to přesně s kouzly? Nějaká historie? Ne. Ale předpokládám, že informace budou postupně nabízet další díly. Chceš vědět víc? Otevři další knihu! 
    Nějaké historické informace ale dostaneme. Týkají se vzniku Bridewellu - například proč byly postaveny hradby. Další díly s názvy Trnité údolí a Desáté město jsou další oblasti Elyonovy země, takže je jasné, že se dozvíme zase nějaké lokální informace. 

   Nemůžu říct, že by kniha byla špatná, i když jsem s ní měla roční problémy. Čte se dobře, stránky utíkají. Písmenka jsou velká. Temné hory jsou rozděleny na dvě části a zrovna ta první část mi přijde nudná. Mladší ročníky (pod dvacet let) samozřejmě nadchnou mluvící zvířátka, ale já už raději zvířátka na talíři (a nejlépe mlčící zvířátka na talíři). Z té dětské lásky ke zvířátkům jsem už vyrostla, takže to nebylo nic, co by mě udrželo u knížky.
    Dalším problémem první části byla nevědomost toho, o co tam vlastně jde. Alexa někam jde (s cizími tvory!) a nikdo jí nic neřekne. "Až uděláš to a to, tak ti to řekneme." To je prostě k vzteku. Hrdinka nic neví, vy nic nevíte. Jen fandíte Alexe, aby to vše zvládla, protože chcete už konečně něco vědět. Ano, bylo mi jedno, co by se Alexe mohlo stát, já chtěla jen informace.
    Druhá část ale už začala být zajímavá. A napínavá. A hlavně už víte, jaký je Alexin cíl. A chcete vědět, jak se to vyřeší a kdo a co a jak a proč. Ke konci knihy mi má vždycky neskutečně dlouhá cesta v mhd nestačila, chtěla jsem se dostat do nějaké zácpy, jen abych to stihla dočíst. Nestihla.

   Temné hory jsou prima kniha pro děti a mládež. A některým dospělým se bude určitě také líbit. Dospělým doporučuji jen jedno čtení, druhé čtení by byla už nuda. Hlavní hrdinka není rozčilující, ale ne všem přiroste k srdci. To stejné i u zvířátek. Fikční svět vypadá zajímavě, ale moc informací o něm zatím nedostaneme. 
    Dávm tři hvězdičky a docela bych si chtěla přečíst další díl, ale mám obavy, že mě ten začátek nebude bavit. A pak bych to tady zase měla rok. Možná i více. Možná by z toho byl pěkný seriál/film.

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku a za trpělivost.
  

2 komentáře:

  1. Hrdinka si bere lízátko od cizích lidí :D
    Já jsem akorát teďka překládala zprávu, ve které se psalo, že si dědeček ze školy odvedl cizí dítě - přišel pro vnučku, dali mu jinou se stejným jménem, on ji odvedl na kontrolu k lékaři, pak zpátky do školy, ničeho divného si nevšiml.
    Holka doma pak večer ukazuje léky, rodiče se diví, pak zděsí, pak se to řeší - jenom omyl, zmatený starý pán. Jak to mohla dopustit škola? No jak?
    A já celou dobu myslím na to, že šestiletá holka by snad mohla být trochu inteligentní a říct - tohle není můj dědeček, já s ním nikam jít nechci! A o tomhle nikdo nemluví. Zajímavé.

    Každopádně, ke knize - tohle jsem četla v šesté třídě. Vzpomínám si, že mě to hrozně bavilo. Nejvíc se mi líbil ten poslední díl, nebo ten předposlední? Nějak mi to všechno splývá dohromady. Každopádně si myslím, že je to dál víc vysvětlené. Ale jistá si nejsem. Jako malá jsem z toho byla fakt nadšená, ale myslím, že znova bych to číst nemusela... Hm. Každopádně gratuluju, žes to přeci jen dočetla! Dočíst rok rozečtené knihy je jeden z největších čtenářských výkonů. Vrátit se k něčemu, co tě nebavilo, a konečně si to zatrhnout jako splněno, že už tě to nestraší... Je to úleva. Aspoň pro mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A pak se na školu spolehni, že. Ještěže to nebyl nějakej úchyl nebo vrah, ale jen pomatený děda. Každopádně bych šla do školy všem utrhat hlavy.

      Takže... Dneska píšeš hodně "každopádně". :D
      Já jsem na sebe tak pyšná! Ještě mi tu leží jeden recenzní výtisk (přišlo mi to v jednom balíčku), ale ten jsem v minulosti nezkoušela číst (chtěla jsem ho začít číst až za odměnu, když tohle dočtu)¨. Některé závazky se musí plnit, že jo. :o)
      Jinak jsi mě trošinku navnadila na další díl, ale asi pak budu muset napsat do žádosti, že to možná bude zase na rok. :D

      Vymazat