06.04.15

JIŘÍ PAVLOVSKÝ. Magie pro každého

Kladivo na čaroděje #1

    Chvilku po vydání jsem přemýšlela, že bych si Kladivo pořídila do své knihovničky. Stála jsem v knihkupectví a dívala jsem se na něho, už jsem skoro po něm sahala. A pak jsem se zeptala mladíka, který v daném knihkupectví pracoval, jestli je to dobré. A on řekl: "Mně se Pavlovského styl nelíbí." A tak jsem se otočila a odešla jsem z knihkupectví bez nové knížky. To jsem ale byla hloupá.

    Přemýšlím, jak bych vám naznačila děj, aby to bylo srozumitelné a pochopitelné. Někdo zabíjí magiografy - to jsou týpci, kteří zkoumají magii. V Praze. Protože Brno není dost cool, co? Brněnské nádraží je stejně děsivé a stejně páchne po moči jako kdejaký pražský podchod. Vypadá to, že by to mohla být Sedmička - sedm mágů. A jediný, kdo by to mohl vyřešit, je nějaký magor, kterého unesli z blázince.
    Doufám, že vám to trochu pomohlo.

    Magie pro každého má čtyři kapitoly (nebo čtyři části, záleží na vás). První kapitola byla... Nechci říct že úplně nudná, to ne, nějaké zábavné momenty se tam našly. Ale celou dobu nevíte, o co tam přesně jde. Na začátku není žádný vhled do fikčního světa, hned se dostanete do děje a akce. Předpokládám, že to může spoustu čtenářů odradit. Ale když vydržíte (přetrpíte) první kapitolu, budete odměněni. Možná k vám přijde sám Pavlovský a dá vám bonbonek. 
    Druhá kapitola vás seznámí s postavami. S magory. Mám ráda postavy, které jsou šílené a... Ach! Asi hledám knižního hrdinu, se kterým bych se mohla ztotožnit. Jen to nesmí být Walter s jeho nekrofilními choutkami. Ale oživovat mrtvé by asi nemuselo být špatné. Pak je tu Vincenc, který... On pracuje jak hajzlbába. To možná budu taky někdy dělat, s mým vystudovaným oborem to je jasná budoucnost. Klaudie se umí přehrabovat v myslích lidí. A Felix Jonáš...Ten umí řešit problémy. 
    Třetí a čtvrtá kapitola jsou plné akce a napětí. Dokonce jsem se bála v márnici. Ne, tam nejsou žádné erotické scény s Walterem. Pokud vás bude Magie pro každého bavit, tak poslední dvě kapitoly přečtete hodně rychle - není tam totiž prostor na pauzy, musíte číst dál. Trochu to podporuje i fakt, že se to odehrává během krátké doby. To, co hrdinové zažili, to by vyčerpalo kohokoli.
    
   Důvod, proč je první kapitola taková nudná a nezábavná, je ten, že v ní není žádná interakce mezi hlavními hrdiny. Pavlovský je vtipný, ale jen v dialozích. Nějaký ten vtip najdete i mimo přímou řeč, ale není to ono. Trochu to působí křečovitě. V rozhovorech se ale pak vyřádí jak děcko na pískovišti. Pavlovský by měl psát jen dialogy - román v přímé řeči.

   Takže abych to shrnula. 
První kapitola je nudná, druhá je dobrá, třetí a čtvrtá parádní. Postavy jsou magoři a interakce mezi nimi je vtipná a dynamická. Plno akce a napětí. Citlivky jako já se budou možná trochu i bát. Jestli někdy uslyším, jak se něco otírá o zeď, asi umřu na infarkt.
Dávám tři a půl hvězdičky a budu doufat, že se mi Pavlovský nebude za trest otírat o zeď. 

6 komentářů:

  1. Víceméně se vším souhlasím, první dva díly jsem četla nedávno a líbilo se mi to. Taková rychlá oddechovka. :) Jen se Felix zatím moc nepředvedl, když je takový mozek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky čekám, co je ten felix jonáš vlastně zač. :o) Na druhý díl se těším, slyšela jsem, že první dva díly jsou nejlepší ze série, což mě trochu děsí, když se podívám na své hodnocení toho prvního. :D

      Vymazat
  2. Druhý díl mě bavil víc než tenhle... ale nic dalšího ze série už jsem nekoupil. (Nezdála se mi taky přílišná volnost magického světa - můžou si tam přimyslet cokoliv.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta volnost magického světa je třeba dost markantní v sérii Noční strana od S. Greena, tam si může vymyslet úplně cokoli. Ono to nemusí být úplně špatně, protože tak autor může vymyslet něco zajímavého, ale chápu, co ti na tom může trochu vadit.

      A na druhý díl začínám být čím dál tím víc zvědavá, takže si to snad i brzy přečtu. :)

      Vymazat
  3. Už dlouho si tu knihu chci přečíst. Tak snad brzy začnu =)
    http://ggeek.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám u tolika knížek.. :D Snad se k ní brzo dostaneš. :)

      Vymazat